برگزاری مراسم گرامیداشت روز جهانی مقابله با بیابان زایی (سال 1395) در دانشگاه یزد
به همت انجمن علمی مدیریت و کنترل مناطق بیابانی ایران و پژوهشکده مناطق خشک و بیابانی روز جهانی مقابله با بیابان زایی در سال 1395 در دانشگاه یزد گرامی داشته شد
نشست هم اندیشی به مناسبت روز جهانی مقابله با بیابان زایی در دانشکده منابع طبیعی دانشگاه یزد برگزار شد.
در این نشست که استادان دانشکده و مسئولان اداره کل محیط زیست و منابع طبیعی استان یزد حضور داشتند دکتر اصغر مصلح آرانی رییس دانشکده ضمن خیر مقدم و گرامیداشت 2۷خرداد روز جهانی مقابله با بیابان زایی گفت: امید است هم افزایی بیشتری در استان یزد پیرامون این موضوع هم از سوی مردم و هم مسئولان شکل بگیرد.
دکتر محمدرضا اختصاصی استاد تمام دانشکده منابع طبیعی و کویر شناسی دانشگاه یزد و رئیس انجمن علمی مدیریت و کنترل مناطق بیابانی ایران با اشاره به شعار سال2016 یعنی حفاظت از زمین و احیای اراضی با مشارکت مردم، گفت:همیشه در شعارها نام مردم وجود دارد و مشارکت مردمی را مطرح می کنند در صورتی که در بین مسئولین هم مشارکت و هم آوایی ضروری است و حتی ضرورت آن از مشارکت مردمی بیشتر است.
وی افزود:اروپایی ها بیشترین سهم را در بیابان زایی دارند در حالی که در تعاریف خود اقلیم های خشک و فرا خشک و نیمه خشک را عامل این پدیده می دانند که شامل کشور ایران با 94درصد اقلیم خشک و فرا خشک می شود و حتی خودشان که بیشترین سهم را در قطع جنگلها درختان و تولید گاز های گلخانهای دارند در کنوانسیون جهانی مقابله با بیابان زایی عضو نیستند تا مجبور نباشند هزینه ای بابت عضویت به سازمان ملل پرداخت کنند.
وی گفت:دانشگاه ها هم با تولید مقالات زیاد بدون هدف راه به جایی نمیبرند و ما را به خودکفایی نمی رساند چون اگر فقط با تولید مقاله موفق بودیم رهبر فرزانه انقلاب سه سال متوالی را مربوط به اقتصاد مقاومتی نام گذاری نمی کردند پس دانشگاه ها باید ایده بدهند و اتاق فکر باشند و از مقاله پردازی به عمل گرائی و ایده های کاربردی تبدیل شوند.
وی گفت: به رغم اینکه مهمترین مشکل جهان و ایران، آب است مدیریت منابع آب در کشور طبق آمار جهانی در رتبه های آخر است. البته در سایر بخش ها از جمله منابع طبیعی، کشاورزی و صنعت هم هزینه ها بیشتر از سود است.
وی بحث آب مجازی را مطرح کرد و گفت: آب مجازی مقدار آبی است که برای تولید یک واحد کالا مورد استفاده قرار می گیرد و ما با اینکه در خشک ترین نقطه جهان هستیم بعضاً با تولید محصولات در مناطق خشک آب مجازی صادر می کنیم و این آب در آسیاب کوبیدن است.
دکتر اختصاصی گفت: سرانه هر ایرانی از اراضی کشاورزی نصف کشور های توسعه یافته است این در حالی است که در کشور دو میلیون هکتار، طی پنجاه سال گذشته بیابان زدایی کرده ایم ولی در طی 10سال دو میلیون از اراضی کشاورزی را از دست دادیم. به عبارتی مدیریت ضعیف در امر مدیریت مصرف آب بر خشکسالی ها دامن زده است. وی در پایان اضافه نمود روستاها و کشاورزی سنتی ما با مصرف زیاد آب و نهاده ها باید به روستاهای نوین و صنعتی تبدیل شود و در این مورد انجمن علمی بیابان و دانشگاه یزد دارای طرح و ایده است و حاضر است با مسئولین استان همکاری لازم داشته باشد.
مهندس محمدرضا آخوندی مدیر کل اداره منابع طبیعی و آبخیزداری استان یزد گفت:تا زمانی که نگرش مردم نسبت به منابع طبیعی موانع طبیعی است چیزی تغییر نخواهد کرد و باید این نگرش ها عوض شود. وی در پایان گفت: آمایش فکری و برنامه ریزی در کشور و استان ضروری تر از آمایش سرزمین است.
وی افزود:استان یزد دومین استان معدنی کشور است لذا باید برنامه ریزی و آمایش انجام شود که آیا در استان یزد قرار بر کشاورزی است یا معدن در حالی که در 200روستای استان الان آب شرب وجود ندارد و 13کانون بحرانی فرسایش بادی و طوفان گرد و خاک در استان داریم.
سید حسین سادات موسوی مدیر کل سازمان حفاظت محیط زیست استان یزد چالش تغییر اقلیم، ریزگردها،برهم خوردن نظم طبیعت و الاینده ها را جزو مباحث مهم زیست محیطی نام برد و گفت: نه تنها از بین رفتن گیاهان در مهاجرت مردم و توسعه در بیابان زایی موثر است بلکه توسعه معدن و صنعت هم می تواند آن را تشدید کند لذا آموزش های لازم باید به مردم و روستاییان داده شود تا سطح آگاهی مردم افزایش یابد.
وی اشاره کرد یک هشتم مساحت استان تحت مدیریت محیط زیست است و افزود: ادارات استان هم افزایی کافی را ندارند به طور مثال اداره راه و یا راه آهن به دنبال احداث راه جدید از وسط منطقه حفاظت شده است و معمولا دستورالعمل سازمان خودشان را، رعایت می کنند.
وی افزود: در قانون جدید معدن، حق نظارت محیط زیست برای صدور مجوز حذف شده که این امر با قوانین محیط زیست در تضاد می باشد.
وی گفت: با هم آوایی بین مسئولین و استانداری در دو سال اخیر با نظارتهای محیط زیست پروانه جدید برای کارخانه های کاشی، آجر پزی و فولاد در استان یزد صادر نشده است.
وی با اشاره به قرق های اختصاصی گفت: حفاظت از حیات وحش استان در برخی مناطق مشارکتی شده و در کشور، استان یزد پایلوت این طرح می باشد. با توجه به اینکه تعداد آهو در سال91 به 191 مورد گزارش شد، در حال حاضر با اجرای این روش به بیش از 900 آهو رسیده است که نتیجه خوبی است و باید توسعه یابد.